Good Morning Blues

Vänner,

i år är ett alldeles särskilt år. Det är ett år som betyder extra mycket för alla er som uppskattar ärlig musik framförd av unika personligheter. Detta år har nämligen vi i Good Morning Blues bjudit på bästa musikaliska vara i 50 år. Det tycker vi är värt att fira, och för att det skall bli riktigt bra vill vi fira tillsammans med er.

18 november ses vi på Katalin för en kväll där vi vill träffa alla er som har följt oss under åren. Och tänker fortsätta med det. Stora pretentioner har aldrig varit något som vi har trott på. Däremot har vi alltid trott på att den bästa möjliga kvällen för oss och våra vänner är den där vi alla kommer samman kring musik, minnen och förväntningar och inte minst mat och dryck. Känn er välkomna, gott folk – om inte ni är med blir kvällen inte lika oförglömlig som den skall vara när Good Morning Blues firar sina första 50 år!

Uppsala 1967.
På ett foto i salig Bildjournalen sitter fyra unga män på varsin öltunna i puben Profetens källare. Föga kunde den rosiga kvartetten ana att det nybildade bandet Good Morning Blues skulle bestå ännu efter 49 år med sikte på 50 hösten 2017. Kanske är det världens äldsta band? Vissa, som Rolling Stones, har hållit på längre men det unika med Good Morning Blues är att de fyra originalmedlemmarna fortfarande är kvar efter ett halvt sekel.
Att bandet ännu existerar säger något om vårt inbördes förhållande. Vi har slipats mot varandra och lärt oss acceptera varandras egenheter - eller tvingats resignera. Men det har också krävts en gemensam musikalisk nämnare, för oss ligger den i den blusbaserade musiken med utflykter in på jazzens revir.
I dag har Good Morning Blues åtta medlemmar. I det längsta sa vi oss att det fick räcka med sju, inte fler och helst inte färre. Men 2016 införlivades den strålande unge trombonisten Hampus Adami och i ett slag sjönk medelåldern drastiskt om än det skiljer 60 år mellan den yngste och den äldste. Musiken känner inga åldersgränser.
De flesta av Good Morning Blues medlemmar är sedan länge kända och etablerade namn på den svenska musikscenen. Den ursprungliga kvartetten består av Claes Janson (sång och gitarr), Jan Wärngren (piano), Björn Sjödin (trummor) och Thomas Lindroth (bas och sång). Därefter har tillkommit John Högman (saxofoner), Bosse Broberg (trumpet), Anders Johansson (gitarr, ersatte Thomas Arnesen 2004) och så Hampus då på tampen.
Namnet Good Morning Blues tog vi för övrigt eftersom det var den enda låt Claes och Thomas kunde tillsammans. Den har också blivit vår signaturmelodi. En snabb beräkning visar att vi under detta halva århundrade spelat den totalt mer än en vecka i sträck.
Fast viktigast av allt: Utan den publik som troget följt oss i alla dessa år hade vi aldrig kunnat fira detta jubileum. Vi kan bara känna tacksamhet mot er alla.

Grundtrion i Uppsala med Jan Wärngren, piano, Thomas Lindroth, bas och sång, och Björn Sjödin, trummor, utökades 1967 med Claes Janson på sång och gitarr. Good Morning Blues var den enda låt vi kunde tillsammans, därav namnet. Efter hand kom Thomas Arnesen, gitarr och sång, 1972, John Högman, saxofoner, 1974, och Bosse Broberg, trumpet, 1987. År 2004 ersattes Thomas Arnesen av Anders Johansson. Så nu senast Hampus Adami på trombon.
Fler har vi inga planer på att bli. Och helst inte färre!

Profeten var inne-stället under hela 70-talet och blev känt i riksmedia när en 26-årig student sköt ner fem ungdomar med en kulsprutepistol alldeles utanför.