Björn Sjödin

Björn Sjödin föddes i Nordingrå 23 maj 1944 (vikt 3.650 g) av musikaliska föräldrar


Familjen som också består av en sju år äldre syster och en fyra år äldre bror flyttade till Örnsköldsvik 1947 för att få bättre skol- och musikutbildning.
Det fick vi.

Jag började med trumlektioner vid sju års ålder, fiol vid nio och piano vid elva. Tog ändå studentexamen 1964. Möttes då av den lokalt kända poporkestern The Balubas som jag spelade med i ett par år.

Efter lumpen i Sollefteå åkte jag ner till Väst-Berlin med The Balubas. Där stannade vi i tre månader och gjorde även skiv- och filminspelning. Hösten 1965 kom jag till Uppsala för att börja på universitetet med min ekonomiutbildning.

Trummis-Nisse
Efter en vecka var jag "etablerad" trummis i Uppsala. Jag började med Phontrattarne på Norrlands nation. Kommer ni ihåg "Trummis-Nisse" från slutet av 60-talet?

Good Morning Blues
Jana Wärngren, Tomme Lindroth och jag började spela tillsammans och utökades så småningom (-67) med Claes Janson och blev till Good Morning Blues. Ett band som fortfarande finns kvar efter 49 år!


1967 började jag spela trummor på jazzdanslektioner på Folkuniversitetet. Efter 30 år sa jag upp mig som ansvarig för deras musik-, teater- och dansverksamhet. Stadsteatern behövde mig mellan 1972 och 1979. Jag hann med 12 olika uppsättningar, bl.a. Rödluvan och vargen. 


Björntjänst till er tjänst med nöje och kultur
Jag började boka andra orkestrar på Norrlands Nation efter ombyggnaden 1971. Detta höll jag på med i 20 år. Kalmar nations jazzliv skötte jag också från 1975 fram till nybyggnaden 1985. Detta mitt "bokningsintresse" gjorde att jag startade konsultföretaget Björntjänst 1987, för att försöka slå mynt av mina kontakter.


Men innan jag blev heltidare hann jag ta hand om Skandiascenen åt Uppsala kommun 1987-93.Tillsammans med Paul Kessel gjordes Skaniascenen om till REGINAteatern 2004. Musikkurser på Visingsö Folkhögskola under tre veckor varje sommar sedan 1981. Uppsala Winter Swing i Folket Hus varje januari 1991-2007, Late Night lördag . . . med Kesselofski & Fiske och Cabaret Olrog är produkter som kommit från Björntjänsts skrivbord. Liksom underhållningen på tisdagskvällar i Parksnäckan varje sommar.


1992 åkte jag i FN-tjänst som fältartist till Libanon. Björntjänst har också levererat musik och underhållning av alla de slag till Universitet, handelsgallerior, stora och små företag, konsertarrangörer och privatpersoner.

Trummat till många
Många har jag hunnit spela med under mina år i Uppsala. OD, Allmänna Sången, La Capella med flera körer. Många olika orkestrar har jag medverkat i som Phontrattarne, Åke Strandbergs, Hi Ball Six, The Pensacola Lighthouse Orchestra, Rubber Soul, Björnligan, Gunnar "Helmer Bryd" Svensson trio, m fl. Många musiker och artister har jag suttit bakom: Elisabeth Söderström, Svante Thuresson, Arne Domnerus, Lill Lindfors, Magnus Härenstam, Helen Sjöholm, Björn Skifs, Bengt Hallberg, Lasse Åberg, Gunnar "Siljabloo" Nilsson, Tage Danielsson, Charlie Norman m.fl.

Lars Erstrand har jag haft förmånen att spela med i över 30 år. Både i Lars Erstrand Four och Swedish Swing Society, som bl.a. annat spelade på Carnegie Hall i New York 6 juni 2000.


Jag har medverkat på ca 20 LP-skivor och 40 cd-skivor, men min ekonomutbildning är jag inte klar med.


Jag är lyckligt gift med Helena och har två bonuspojkar, John och Petter, och fritidslägenhet i Öregrund.

Aktiva grupper just nu:
Rock Therapy (akustisk 60-70 tals rock), Swedish Swing Society, Peter Lind and the Cabaret Band, AKO minns Monica Z, Hard Times Blues, Hemkört.

Och kom ihåg:
- Björn Sjödin är tveklöst en bättre trummis än Ringo Starr  
Sagt av Sven Malm, musikreporter SvD

TILL ER TJÄNST MED NÖJE OCH KULTUR !